Recepty

Energetické tyčinky Raw

Ingredience:

  • 40g drcené ovesné vločky
  • 1 KL nepražený kakaový prášek
  • 160g datle
  • 30g ořechy
  • 10g strouhaný kokos
  • 1 PL nastrouhaná hořká čokoláda

Datle a ořechy rozmixujeme na jemný krém a pokud ho nesníme samotný, tak ještě do něj zapracovávejte ostatní ingredience. Z hmoty vytvoříme 1-1,5cm vysoký obdélník, rozkrájíme ho na 4 tyčinky, zabalíme do pergamenového papíru a necháme vychladit v lednici.

8097257_orig

Lamingtons – Austrálie

Lamingtons jsou kostky vláčného, měkkého a voňavého korpusu obalené v kakaové polevě a v kokosu.

Ingredience:
  • 195 g hladké mouky
  • 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 115 g změklého másla
  • 110 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml mléka
Na kakaovou polevu:
  • 220 g moučkového cukru
  • 35 g kakaa holandského typu
  • 40 g másla
  • 120 ml mléka
  • Strouhaný kokos na obalení
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a hranatou (čvercovou) formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
  • V míse prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
  • V jiné míse utřeme máslo s cukrem, po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
  • Do máslové směsi přidáme střídavě na 3x mouku a na 2x mléko. Začínáme a končíme s moukou.
  • Těsto přendáme do připravené formy a uhladíme povrch. Pečeme cca 20 – 25 min do doby, než špejle či párátko vložené do středu korpusu vyjde čisté.
  • Korpus necháme úplně vychladnout a pak jej nakrájíme na přiměřeně velké kostky. Velikost záleží čistě na Vaší preferenci.
  • Připravíme si kakaovou polevu. Do hrnce dáme trochu vody (cca 3 cm) a přivedeme k varu. Stahneme plamen na minimum a na hrnec umístíme misku se všemi ingrediencemi na polevu – moučkovým cukrem, kakaem, máslem nakrájeným na kostičky a mlékem. Mícháme a pára nám bude směs zahřívat do úplného rozpuštění a spojení všech ingrediencí.
  • Pomocí dvou vidliček namáčíme a obalujeme kostky z korpusu v kakaové polevě a následně v kokosu. Pokládáme na alobal a necháme odpočívat. Druhý den se vše krásně usadí, trochu zatuhne a pochoutka je na světě!
  • Hotové Lamingtons uchováváme v pokojové teplotě v uzavřené nádobě několik dní.

Cibulový Quiche – Francie

náplň:

  • provensálské bylinky
  • mletý černý pepř
  • bílé víno
  • 250g krémová smetana
  • 150g gouda
  • 6ks velká cibule
  • 2ks žloutek
  • olivový olej
  • sůl

těsto:

  • 125g másla
  • 300g hladká mouka
  • špetka soli
  • 100ml vlažná voda

Z ingrediencí na těsto připravíme těsto, necháme ho odpočinout v chladu, nejlépe do dalšího dne, ale alespoň hodinu.

Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka, osmažíme na oleji. Během smažení přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a podlijeme vínem. Dusíme do odpaření vína. Odstavíme a necháme prochladnout. Cibuli  přendáme do mísy bez přebytečného tuku. Osolíme, opepříme, okořeníme provensálskými bylinkami. Dáme předehřát troubu na 180 °C.

Těsto vyválíme na tloušťku asi 4mm. Olivovým olejem vymazanou koláčovou formu vyložíme těstem na dně i po stranách. Těsto na dně propícháme vidličkou.

Do cibulové směsi zatím nahrubo nastrouháme sýr, přidáme smetanu a oba žloutky. Nalijeme náplň do formy a strčíme do vyhřáté trouby. Cibulový Quiche pečeme 35 minut.

Upečený cibulový Quiche necháme mírně zchladnout. Lze ho jíst studený i zatepla.

Výsledek obrázku pro Cibulový Quiche

Špenátový quiche se sýrem – Francie

Potřebujeme :

  • 1 balíček plátkového sýra
  • olej
  • šunka
  • listové těsto
  • sekaná petrželka na ozdobu

Náplň:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 150g tvrdého sýra
  • 3 stroužky česneku
  • 3ks vejce
  • 500g mražený listový špenát
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ

Listové těsto vyválíme na plát a vyložíme jím vodou vypláchnutou koláčovou formu. Těsto překryjeme fólií a uložíme v chladu. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Petrželku omyjeme a nasekáme. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Špenátové listy necháme půl hodiny rozmrazit.

Na pánvi necháme zpěnit česnek, přidáme špenát a dusíme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Potom ho necháme vychladit a podle potřeby okapat.

Nyní si připravíme náplň. Ve větší míse promícháme vejce, zakysanou smetanu, strouhaný sýr a vychladlý špenát. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem.

Na dno koláčové formy vyložené těstem rozložíme plátky šunky. Další vrstvou je špenátová náplň. Formu vložíme do předehřáté horké trouby a pečeme, dokud těsto nezrůžoví. Před dokončením koláč pokladme plátkovým sýrem a posypeme sekanou petrželkou. Špenátový quiche se sýrem krátce zapečeme.

Jakmile se sýr roztaví a jemně zezlátne, vyjmeme koláč z trouby. Špenátový quiche se sýrem naporcujeme a podáváme teplý. Vhodným doplňkem je čerstvá zelenina.

Výsledek obrázku pro Špenátový quiche se sýrem

Gruzínský čaj

3 šálky ruského čaje

1 šálek medu

1 šálek vodky / rumová tresť

vanilka

Smícháme 3 šálky silného (nejlépe ruského ) čaje, 1 šálek medu a 1 šálek vodky. Ohřejeme na bod varu (nesmí se vařit). Do čaje můžeme podle chuti přidat vanilku. Gruzínský čaj podáváme v malých skleněných pohárech.

Chačapuri – gruzínský koláč

na těsto:

  • 200 ml vlažného mléka
  • 60g přepuštěného másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 500g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí

na náplň:

  • 200g balkánského sýra nebo brynza
  • 1 balení mozzarelly

na potření kousek másla

Postup:

  1.  připravíme kynuté těsto. Trochu vejce si necháme na potření těsta.
  2. necháme těsto odpočívat. Připravíme náplň –  balkánksý sýr rozdrobíme do misky, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Oba sýry rukou promícháme.
  3. plech vyložíme pečícím papírem, rozložíme polovinu těsta, potřeme náplní, pokryjeme druhou polovinou těsta. Potřeme zbylým vejcem a pečeme při 180stupních asi 15-20  minut, než povrch zezlátne.
  4. z trouby vytažené horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme vsáknout. Pokrájíme na kostky a podáváme.

Výsledek obrázku pro Chačapuri

 Gruzínská polévka (guláš) – adžapsandali

1kg lilku

500g brambor

500g rajčat

100g čerstvého koriandru

50g petržele

2 červené papriky

2 cibule

2 stroužky česneku

lžička soli

lžička pálivé papriky feferonky

2dl olivového oleje

Postup:

  1. na pánvi rozehřejeme olej a lilky nakrájené na plátky na něm z obou stran opečeme
  2. v druhém hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a nadrobno nakrájené brambory. Až se brambory na cibulce propečou, přidáme čerstvá rajčata a litr vody. Vaříme 10min.
  3. do polévky přidáme lilek a na proužky nakrájenou papriku a vaříme 15min.
  4. na závěr přidáme koření, které se vařit nemusí – česnek, koriandr, petržel a podáváme.

Výsledek obrázku pro adžapsandali

Pachlava – ázerbájdžánský recept

na těsto :

  • 250 g jakostní pšeničné mouky
  • 60 g přepuštěného másla
  • 80 g plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky na potření
  • 10 g droždí
  • sůl

na náplň :

  • 200 g loupaných vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • vanilka
  • šafrán
  • 20 g medu

Mléko ohřejeme na 30-35 stupňů, přidáme droždí, špetku soli, vejce, přepuštěné máslo, prosátou mouku a zaděláme těsto. Těsto necháme kynout 1 – 1,5 hod. Rozdělíme asi na 8-10 stejných dílů. Každý dílek rozválíme na tloušťku 0,5mm. Na plech potřený máslem položíme vrstvu těsta, kterou posypeme vrstvou náplně (3-4mm), zakryjeme další vrstvou těsta, potřeme máslem a znovu posypeme náplní. Tímto způsobem na sebe položíme 8 – 10 vrstev.

Náplň : oloupaná jádra ořechů umeleme a smícháme s cukrem v poměru 1 : 1, potom přidáme vanilku.

Pachlavu nakrájíme na kosočtverce o velikosti 10x4cm a potřeme žloutkem, smíchaným se šafránem. Do středu každého kosočtverce položíme polovinu vlašského ořechu nebo pistácie. Pachlavu pečeme 35-40min při teplotě 180-200st., 15min před koncem pečení potřeme pachlavu sirupem nebo medem.

Velmi dobré jsou i náplně z mandlí, burských oříšků, lískových oříšků nebo kokosu. Podáváme s čajem.

Výsledek obrázku pro pachlava

Rýžový pilaf

  • 2 hrnky rýže
  • 1 ks cibule
  • olej
  • pepř špetka
  • paprika špetka
  • kardamom špetka
  • koriandr špetka
  • kmín špetka
  • skořice špetka
  • badyán 1ks
  • římský kmín špetka
  • nové koření 3 kuličky
  • pórek 1ks
  • mrkev 1ks
  • houby 250g
  • bílé víno 1 šálek

Zpěníme cibulku, přidáme skořici a papriku, chvíli opékáme – pozor aby se paprika nepřipálila. Zasypeme syrovou rýží, přidáme ostatní koření a dusíme doměkka.

Zvlášť na oleji osmažíme pórek, sušené či čerstvé houby a mrkev, podlijeme bílým vínem a podusíme. Vmícháme do uvařené rýžové směsi.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Výsledek obrázku pro rýžový pilaf

Curry  – Indonézie

  • 1 malá cuketa
  • 1 větší mrkev
  • pórek
  • 5 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku na malé kousky
  • 400 ml kokosového mléka
  • chilli papričky nebo chilli omáčka
  • 1 lžička zelené curry pasty nebo práškové curry
  • olej, pepř, koriandr

Na rozpáleném oleji zprudka osmahneme zeleninu nakrájenou na větší kousky, zázvor a česnek, přidáme sůl, lžíci chilli omáčky, lžíci curry a zalijeme kokosovým mlékem. Povaříme 10 min, aby mrkev byla do křupava a dochutíme chilli, pepřem, koriandrem. Podává se s rýží.

 

Polévka Green Curry

  • 450 ml kokosového mléka
  • zelená curry pasta
  • kukuřice
  • rýžové nudle – vaří se zvlášť a do polévky se vloží nakonec
  • chilli
  • jarní cibulka
  • naťová zelenina – petržel, koriandr, řapíkatý celer, čínské nebo pekingské zelí apod.

Postup jako na Curry – Indonézie, naťová zelenina se nakonec nakrájí na tenké proužky asi 5 cm dlouhé a hotová polévka se v misce, ve které se podává, hojně posype.

 Výsledek obrázku pro polévka green curry

Zázvorový čaj

Zázvorový kořen se nakrájí, zalije vroucí vodou a sladí třtinovým cukrem nebo medem. Vše dle chuti.

Výsledek obrázku pro zázvorový čaj

Židovský mandlový chlebíček

Těsto:

  • 1 lžička        mletá skořice
  • 2 lžíce          citronová šťáva
  • 3 ks              vejce
  • 3/4 hrnku   slunečnicový olej
  • 1 hrnek        sekané mandle
  • 3/4 hrnku   sekané vlašské ořechy
  • 1 hrnek        cukr krupice
  • 1/2 lžičky    citronová kůra
  • 2 hrnky        hladká mouka
  • 1/2 lžičky     sůl
  • 2 lžíce           solamyl

V míse si vyšleháme 3/4 hrnku cukru, olej a vejce. Přidáme citronovou kůru, šťávu, sůl, skořici. Poté vmícháme mouku a solamyl. Nakonec ještě přidáme mandle a vlašské ořechy. Těsto zakryjeme folii a dáme do lednice na hodinu.

Plech vyložíme pečícím papírem, vyndáme těsto z lednice a potřeme si ruce trochou oleje. Z těsta vytvarujeme na plechu dva kvádry jako chlebíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Vyndáme z trouby a necháme na 10 minut vychladnout. Poté chlebíčky krájíme na plátky asi 1,5 – 2 cm tlusté. Plátky obalíme ve zbylé 1/4 hrnku cukru a pokládáme zpět na plech nakrojenou stranou dolů. Vložíme do trouby a pečeme ještě na 10 – 20 minut. Čím déle v troubě zůstanou, tím budou křupavější. Plátky ale nesmíme přepéct.

Židovský mandlový chlebíček podáváme s bílou kávou či čajem.

Fotografie receptu: Židovský mandlový chlebíček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *